Het derde hulpmiddel dat je bezwaarproces een boost geeft, is een checklist ontvankelijkheid. De ontvankelijkheidstoets is een belangrijke toets aan het begin van het bezwaarproces. Deze toets bepaalt of je inhoudelijk op een bezwaarschrift mag reageren of niet. Voer je deze toets niet goed uit of knijp je een oogje toe, dan help je de bezwaarmaker hier niet mee. In beroep maakt de rechter hier korte metten mee en is de bezwaarmaker alsnog niet-ontvankelijk. Voorkom daarom fouten en maak een checklist ontvankelijkheid.

Daarom een checklist ontvankelijkheid

De algemene wet bestuursrecht schrijft een aantal eisen voor waaraan de bezwaarmaker en het bezwaarschrift moeten voldoen. Deze staan niet handig bij elkaar in de wet. In een checklist zet je alle eisen bij elkaar op één A4. Zo vergeet je geen eisen en toets je systematisch of aan alle vereisten is voldaan.

Dit levert een checklist ontvankelijkheid op

Door systematisch alle ontvankelijkheidseisen langs te lopen bij ieder bezwaarschrift kan de bezwaarbehandelaar fouten voorkomen bij de ontvankelijkheidstoets. Dit scheelt tijd voor de bezwaarbehandelaar. Op niet-ontvankelijke bezwaren volgt immers geen inhoudelijke reactie. Dit voorkomt ook teleurstelling bij de bezwaarmaker in beroep.

Vergeet dit niet

Natuurlijk pas je als bezwaarbehandelaar ook bij een niet-ontvankelijk bezwaarschrift de informele aanpak toe. Let erop dat je voor je gaat bellen duidelijkheid hebt over de formele positie van bezwaarmaker en informeer hem daarover. Zo voorkom je dat je verkeerde verwachtingen wekt.

Aan de slag

Genoeg redenen dus om snel een checklist ontvankelijkheid te maken.
Merk je dat niemand in je team tijd heeft om de checklist ontvankelijkheid te maken? Ik help jullie graag. Met mijn bezwaarproces boost zorg ik ervoor dat binnen 1 maand de basis voor het optimaal behandelen van bezwaarschriften weer op orde is, inclusief een checklist ontvankelijkheid. Kijk op https://www.marxbezwaarbehandeling.nl/bezwaarproces-boost.