Het vierde hulpmiddel dat je bezwaarproces een boost geeft, is een tool die helpt bij het berekenen van termijnen. Binnen de beslistermijn beslissen is een belangrijk punt in het bezwaarproces. De termijnen zijn lang in dit proces. Op een binnen de beslistermijn genomen beslissing op bezwaar kan de bezwaarmaker al drie tot vier en een halve maand wachten. Het getuigt van weinig respect voor de bezwaarmaker wanneer deze, zonder daarvan op de hoogte te zijn gesteld, nog langer moet wachten.

Daarom een berekentool voor termijnen

De meeste zaaksystemen waarmee bezwaarbehandelaars werken, hebben moeite met de termijnen van het bezwaarproces. De behandeltermijn gaat immers niet lopen bij de ontvangst van het bezwaarschrift (een natuurlijk moment om het proces te starten voor de systemen), maar op de dag na afloop van de bezwaartermijn. En dit is maar soms op hetzelfde moment.

Omdat niet in elk zaaksysteem de behandeltermijn goed kan worden ingebouwd, krijgt menig bezwaarbehandelaar geen ondersteuning bij het bijhouden van de termijnen. Met als gevolg dat hij zelf moet gaan rekenen. Uitrekenen wanneer de beslistermijn verloopt en tot wanneer deze loopt wanneer er verdaagd is, lukt nog wel met de Outlook-agenda, hoewel fouten op de loer liggen. Maar is de termijn opgeschort in verband met een verzuim en vervolgens nog een keer in overleg met partijen uitgesteld, dan is het een hele klus om dit goed bij te houden en de termijn goed te berekenen.

Een berekentool voor termijnen ondersteunt de bezwaarbehandelaar wel. In één oogopslag zie je of een bezwaar binnen de bezwaartermijn is ingediend en tot wanneer de beslistermijn loopt. Sla het bestand op in het zaaksysteem en je hoeft je niet steeds weer af te vragen of je de termijn nou wel goed hebt berekend.

Hier kan je op letten

Zorg dat de tool heel gebruiksvriendelijk is. Maak een aantal invulvelden voor belangrijke data en laat Excel al het rekenwerk doen. Na het invullen van een paar data zie je meteen of het bezwaar binnen de bezwaartermijn is ingediend (vergeet de verzendtheorie niet). Horen jullie ambtelijk en met een externe commissie? Let dan op de verschillen in behandeltermijn. Let er ook op dat de beslistermijn pas gaat lopen na afloop van de bezwaartermijn en dat een opschorting van de beslistermijn nog niet aan de orde is wanneer de bezwaartermijn nog loopt.

Dit levert de berekentool voor termijnen op

Tijd voor de bezwaarbehandelaar en een gerust gevoel dat er overzicht is met betrekking tot de termijnen. Het voorkomt ook fouten in de berekening van de termijnen. Wat mogelijk het betalen van een dwangsom tot gevolg kan hebben.

Aan de slag

Genoeg redenen dus om snel een berekentool voor termijnen te maken.

Merk je dat niemand in je team tijd heeft om een berekentool voor termijnen te maken? Ik help jullie graag. Met mijn bezwaarproces boost zorg ik ervoor dat binnen 1 maand de basis voor het optimaal behandelen van bezwaarschriften weer op orde is, inclusief een berekentool voor termijnen. Lees alles op bezwaarproces boost.