Het zesde hulpmiddel dat je bezwaarproces een boost geeft, is een illustratie die bezwaarmakers laat zien wat ze kunnen verwachten bij een hoorzitting. Over het algemeen krijgt bezwaarmaker de uitnodiging voor de hoorzitting per brief. Hierin staan de datum, tijdstip en plaats van de hoorzitting genoemd. Het biedt ook een kans om bezwaarmaker al een beetje mee te nemen in wat hij kan verwachten bij de hoorzitting.

Daarom een illustratie

Een hoorzitting is spannend voor bezwaarmaker. Hij heeft dit waarschijnlijk nooit eerder meegemaakt en heeft geen idee wat hij kan verwachten. Door de bezwaarmaker uitleg te geven over wat hij kan verwachten, neem je hem serieus en zorg je ervoor dat hij niet met allemaal vragen zit. Uitleg geven draagt bovendien bij aan de ervaren procedurele rechtvaardigheid van de bezwaarmaker (voice, respect en explanation). Voelt een bezwaarmaker zich procedureel rechtvaardig behandeld? Dan kan hij zich makkelijker neerleggen bij een eventuele negatieve beslissing.

Dit staat er op de illustratie

Wie er bij de hoorzitting aanwezig zijn en wat ieders rol is. Punten die handig zijn om te weten voor bezwaarmaker en wat er na de hoorzitting gaat gebeuren. Probeer de teksten op B1-niveau te schrijven (dat is nog best een uitdaging). Verwerk dit in een informatieve illustratie. Deze kan je bijvoegen bij de uitnodiging voor de hoorzitting. Zo ziet bezwaarmaker precies wat hij kan verwachten. En hoeft hij geen lange brief met uitleg te lezen. Commissie – en ambtelijk horen krijgen natuurlijk ieder een eigen illustratie.

Dit levert een illustratie op

Een goed geïnformeerde bezwaarmaker die op voorhand weet wat hij kan verwachten op de hoorzitting. Dit draagt bij aan de effectiviteit van de hoorzitting. Ook kan het bijdragen aan de ervaren procedurele rechtvaardigheid van de bezwaarmaker.

Aan de slag?

Genoeg redenen dus om snel een illustratie over wat de bezwaarmaker kan verwachten bij de hoorzitting te maken.
Merk je dat niemand in je team tijd heeft om de illustratie te maken? Ik help jullie graag. Met mijn bezwaarproces boost zorg ik ervoor dat binnen 1 maand de basis voor het optimaal behandelen van bezwaarschriften weer op orde is, inclusief een illustratie  over wat de bezwaarmaker kan verwachten bij een hoorzitting bij jouw organisatie. Kijk snel bij de bezwaarproces boost.